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Ichikawa City Museum 、市立市川歴史博物館


 Ichikawa city is east of Tokyo and faces Tokyo Bay. This museum shows the life at the coast (salt and sea weed producing) and the life of the plateau (rice and pear farming), which are apparent from exhibits. It also shows us the land and water way to Tokyo and various kind of footgear, those are interesting. There is another city museum which shows exhibits before the 12th century next to this museum.
 In the pursuit of knowing the fun of old days, the annual events during the rice farming and also local toys showed me the answer.
History and folklore museum、歴史博物館

The coastal life exhibition area near the entrance
海辺の暮らしのコーナーから始まる

 千葉県市川市は東京の東隣りに在り、東京湾に面している。この博物館では、海辺の生活として塩づくりや海苔づくり、台地の生活として梨づくり、米作りが民具とともに展示されており、良く分かるようになっている。また、江戸への陸路と水路を展示したコーナーもありなかなか楽しい。この博物館では、鎌倉時代以降の展示、近所にある市立市川考古博物館では、平安時代以前の展示がされている。
 地域博物館としては、とても良く、昔の暮らし、労働の様子が良く分かる。ただ、人の楽しみの面からみると、米作りの年中行事のコーナーと一部の郷土玩具の展示にとどまった。


The life at the coast 海辺の暮らし

 Old salt manufacturing method, which was done until early 20th century, in Gyotoku district is exhibited. People stocked the sea water on the beach and dried it. Many tools and models are displayed.
 行徳の塩づくりの展示。浜に入ってきた海水を堰き止めて、乾かす入浜法の塩田であり、20世紀前半まで行われていた。道具と模型が豊富。

 Seaweed cultivation which continues until today. People planted seeds on the wooden bars in the sea at first. 
 今も行われている海苔の養殖。浅草海苔の名で売られていたというのが面白い。


The land and water way 江戸に通じる水路と陸路

 Ichikawa is a key point to go to Tokyo, the temple city Narita and so on.
 市川は江戸と成田をはじめとする周辺都市の交通の要衝である。

Travel by ship、川の旅

 The picture below is the well-known udon noodle restaurant called “Sasaya”. It is said that the samurai hero "Yoritomo", who died in 1199, took rest here and ate udon. The building is conserved.
 源頼朝も食したという行徳の名物うどん屋、笹屋。建物が残っている。


 The wrapping paper of udon and the printing block. Farmers made udon by themselves using harvested wheat, so Sasaya probably needed to serve delicious one in order to continue its business.
 名物饂飩の包装紙と版木。うどんは農家が手作りしていたから、よっぽどうまくないと名物にならないと思う。


Farming 農業

 Pears are specialties of Ichikawa, I love the crunchy texture of Japanese pears.
 特産品の梨づくりの道具。

Rice farming and annual events
Ornament of the home-shrine on the New Year’s Day、正月飾り

Cultivating the field and seeding in spring
春の田うない(耕し)と籾まき

Planting and the Boys’ Festival in May. People go through a big straw ring to purify themselves in June.  田植と端午の節句。六月は萱の輪くぐりで穢れを祓う。


The rite for pest control is called “Mushi-okuri”. Mushi means insects and okuri means send-off.  虫送り。稲穂が実る頃に行う。

お盆行事と月見

Harvesting and autumn festival、稲刈りと秋祭り

Threshing after drying、乾燥後の脱穀


Footgear 履き物

Old footgear attract me、昔の履き物が面白い

Straw footgear for worker and cow、牛用のわらじもある

Footgear for seaweed cultivation at shoals
海苔下駄。海で作業するときの下駄だ。

Short worker's footgear for pear harvesting、背が低い人用の梨下駄


Neighboring museum; Archaeology Museum

市立市川考古学博物館


Good museum, but the admission fee was also free when I visited.
立派な展示ですが訪問時はこちらも入館無料でした

4 funs(楽funwere found. Visited in July, 2018
Official website : http://www.city.ichikawa.lg.jp/edu15/111100000.html (in Japanese), accessed in September, 2020

Previous post (Museum in the neighboring city):
Kamagaya museum 鎌ケ谷市郷土資料館
Next post (Temporary art exhibition):
Mitsui Memorial Museum  三井記念美術館


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